Svatomartinské 2014

dne: 31. 10. 2014

Svatomartinská vína

jsou první vína ročníku, se kterými si podle tradice můžeme přiťuknout na sv. Martina 11. listopadu. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.

Připravili jsme pro vás vína odrůdy Veltlínské červené rané, Müller Thurgau a Svatovavřinecké. Ať už si vyberete kteroukoli z nabízených odrůd, doufáme, že vám bude chutnat a bude dobrým společníkem příjemně strávených chvil s přáteli.

A jak je o víně známo, nejlépe se snoubí s dobrým jídlem. Svatomartinská husa je klasika asi jako kapr o vánocích, ale my pro vás máme tentokrát méně obvyklý recept.

Kroupové rizoto:

Složení pro 4 osoby: 600 g menších krup, 150 g šalotky, 80 ml olivového oleje, 100 ml bílého vína, vývar dle potřeby, snítka čerstvých bylinek, 100 ml smetany, 100 g parmazánu (Grand Moravia).
Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji s najemno posekanými bylinkami. Přisypeme propláchnuté kroupy, opět orestujeme a zalijeme bílým vínem a trochou vývaru. Vývar průběžně doléváme do doby, než kroupy změknou, poté necháme vydusit. Nakonec přidáme smetanu, trochu strouhaného parmazánu, promícháme a servírujeme. Na talíři ozdobíme pečenými rajčaty, plátky parmazánu a bylinkou. Toto rizoto je vynikající jako příloha k filetu z candáta.

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací